Je darmen helpen bij de vertering van eten, maar ze doen nog veel meer! In je darmen zit een belangrijk deel van je immuunsysteem en daarom wordt je darmflora ook wel het zesde zintuig genoemd. Uit onderzoek blijkt: een goed ontwikkeld ‘zesde zintuig’ kan het risico op diabetes type 1 verkleinen.

Een gezonde darmflora is onmisbaar, want het werkt samen met ons immuunsysteem bij het selecteren van goede en foute stoffen. Voor een gezonde darmflora is het belangrijk om in contact te komen met voldoende viezigheid. Dat betekent niet dat je door de modder moet gaan rollen, maar dat het belangrijk is om vanaf je geboorte in aanraking te komen met veel verschillende soorten bacteriën. Zo kan je darmflora zich goed ontwikkelen.

Beestjes in je darmen

De hygiënehypothese stelt dat we steeds schoner leven dan vroeger, en dat door die toegenomen hygiëne onze algemene weerstand vermindert. Door schoon te leven, antibiotica als medicijn, komen we niet voldoende in aanraking met mogelijke ziekteverwekkers. De hygiënehypothese stelt dat onze darmflora om die reden niet voldoende getraind wordt en daardoor minder goed goede en foute stoffen kan selecteren. Volgens de hygiënehypothese zijn veel auto-immuunziekten, zoals diabetes type 1, te verklaren doordat kinderen op jonge leeftijd te weinig in contact zijn geweest met bacteriën en virussen.

Een beetje vies

Bij diabetes type 1 stopt je lichaam met het maken van insuline doordat het afweersysteem insulineproducerende cellen vernietigd. Het afweersysteem vergist zich, want normaal gesproken zou het alleen ziektes aanvallen en opruimen. Onderzoekers van het internationale onderzoeksverband DIABIMMUNE onderzochten de link tussen de ontwikkeling van de darmflora in de eerste levensjaren en het ontstaan van antistoffen tegen lichaamseigen cellen die insuline produceren. Hun conclusie: ‘een beetje vies’ is zo slecht nog niet.

Bloed en ontlasting

De onderzoekers volgenden 222 baby’s uit Finland, Estland en Rusland van hun geboorte tot hun derde levensjaar en onderzochten hun bloed en ontlasting. Finland is het land met het hoogste aantal mensen met diabetes type 1 en Rusland juist het land met het laagste aantal. Bij de Russische kinderen werden bacteriën gevonden die stofjes produceren die het ontstaan van diabetes type 1 remmen. Bij de bacteriën van de Finse kinderen werd dit stofje niet gevonden. Hun conclusie: een goede darmflora verkleint het risico op het ontstaan van diabetes type 1.

Zo zorg je voor een goede darmflora bij je kind en bij jezelf

  • Bij een natuurlijke geboorte komt een kind direct in contact met bacteriën in het geboortekanaal van de moeder. Natuurlijk heb je het als moeder niet voor het kiezen, maar als je kind op een natuurlijke wijze wordt geboren is dat een voordeel in zijn of haar latere leven.
  • Geef borstvoeding aan je kind. Borstvoeding bevat beschermende antistoffen en bevorderen de darmflora.
  • Producten met voldoende vezels, zoals groente, fruit en volkorengranen zijn een goede voedingsbodem voor de bacteriën in je darmen.
  • Eet gefermenteerde producten! Zuurkool, karnemelk en zuurdesembrood bevatte goede bacteriën die helpen bij de spijsvertering. Ze zorgen voor een zure omgeving in de darmen waar de bacteriën blij van worden.