Groene thee, zwarte thee of een kop rooibos. Voor veel mensen het startsein van de dag. Maar wist je dat er veel meer zit achter dit welbekende drankje? In Tybet en Myanmar hebben ze bijzondere theerituelen en er is zelfs een theesoort met meer calorieën dan een hamburger. En weet jij waarom we koekjes in de thee dopen?
Wat zouden we zonder thee moeten? Dat dachten Louise Cheadle en Nick Kilby, de schrijvers van het boek ‘Passie voor thee’, ook. Wij haalden de verrassende weetjes over thee uit dit boek:
1. Alle thee komt van één plant
De plant heet de Camellia sinensis. Als het thee heet, móet het van deze plant afkomen. De twee belangrijkste varianten van de plant zijn de sinensis uit China en de assamica uit India. Van de sinensis komen kleine fijne blaadjes die voor de meeste groene, witte en Darjeeling (exclusieve zwarte thee) zorgen. De assamica produceert grote, stevige bladeren voor zwarte thee.
2. Een kopje thee weigeren is onbeleefd
Mocht je van plan zijn naar Vietnam, Egypte of Turkije op vakantie te gaan, sla dan nooit een kopje thee af. Dat is namelijk een teken van gastvrijheid. Door te weigeren kan de gastheer of vrouw zich afgewezen voelen.
3. In Tibet wordt thee gedronken met boter en zout
Melk in de thee of een lepeltje honing vinden we allemaal heel normaal, maar boter en zout? Dat klinkt niet erg smakelijk. In Tibet drinken ze niet anders. Ze laten sterke zwarte theebladeren een nacht lang zachtjes koken en roeren er daarna yak- of geitenmelkboter en zout doorheen. Dat zorgt voor een dik, schuimig drankje dat minstens één keer per dag wordt gedronken. Waarom? Omdat het verwarmt en genoeg energie geeft om te leven in het Himalayagebergte.
4. In bubble tea kunnen meer calorieën zitten dan in een hamburger
Boba thee (of bubble tea) is de afgelopen jaren erg populair geworden in Nederland. Deze thee ontstond in de jaren tachtig in Taiwan en is een mengsel van thee, poedermelk, smaakstoffen, suikersiroop en tapioca balletjes. Tapioca is zetmeel uit de cassavewortel. Over het algemeen wordt thee als gezond gezien, volgens de Britten maakt een kop thee zelfs alles beter. Voor bubbeltjes thee geldt dat niet. Hoe meer ingrediënten, hoe meer calorieën. Het drankje kan zelfs meer calorieën bevatten dan een gemiddelde hamburger!
5. We dopen koekjes in de thee omdat we van de structuur houden
Het is niet helemaal duidelijk waar het fenomeen vandaan komt, maar wel waarom we het doen. Die natte warme koekjes hebben gewoon een bevredigende textuur. Warm, nat en zompig. Onze smaakpapillen werken het best als we warm voedsel eten in plaats van koud.
6. Theeblaadjes worden met de hand geplukt
Waar andere gewassen inmiddels met machines worden geteeld, wordt thee nog met de hand geplukt. Machines zijn niet zo precies vingers en die precisie is echt nodig. Van een slecht geplukt blad kun je geen thee zetten. Een goede plukker kan per dag tussen de 30 en 35 kilo theeblaadjes verzamelen. Dat is genoeg voor zes tot zeven kilo verwerkte zwarte thee.
7. Vermalen groene thee (matcha) helpt je concentreren
Het kan zijn dat je nog nooit van matcha gehoord hebt. Het is groene thee die wordt vermalen tot heel fijn poeder. Het voordeel van matcha is dat je ook echt de voedingsstoffen die in de bladeren zitten binnenkrijgt, wat weer een positief effect heeft op je concentratie. Matcha geeft namelijk gedurende de dag langzaam energie af.
8. In Myanmar wordt gefermenteerde thee gedronken
Nog zo’n aparte manier van thee drinken. In Myanmar drinken mensen hun thee gefermenteerd, dat wordt Lahpet genoemd. De thee wordt vooral geserveerd om ruzies bij te leggen. Het heeft een licht zoetzure smaak en een bladerachtige textuur. Benieuwd? Zo maak je het snel:
- Doe 250 milliliter azijn, 20 gram groene theeblaadjes en 250 milliliter water in een pan op middelhoog vuur.
- Laat het koken en zet het dan op matig vuur. De thee moet nu een half uur zachtjes koken.
- Zeef, spoel en verwijder alle harde stukjes. Druk de overtollige vloeistof eruit.
- Schep de rest in een blender met 5,5 eetlepels sesamolie, 4 eetlepels arachideolie, 1 eetlepel vissaus en 2 fijngehakte knoflooktenen. Meng het en roer er dan 2 eetlepels citroensap doorheen.
Meer weten over thee? Lees het boek ‘Passie voor thee‘.