Gaat gezond en goedkoop eten samen? Ja, zegt Lekker Gezond volmondig! Deze veertien producten bewijzen dat gezond eten helemaal niet duur hoeft te zijn. Ze kosten minder dan een euro en zijn de basis van veel lekkere en gezonde maaltijden. Vul je boodschappenkarretje en laat je verrassen door het lage bedrag bij de kassa.

1. Eieren

Een ei kost bijna niks en is gezond. Een win-win-situatie dus! Eieren zitten vol eiwitten (zes gram per ei!), waardoor je lang het gevoel hebt dat je vol zit en minder zin hebt om te snacken. Daarnaast zijn eieren een bron van belangrijke vitaminen en mineralen zoals ijzer en fosfaat. Het eigeel bevat sterke antioxidanten die ouderdomsblindheid kunnen helpen voorkomen. Een ei hoort er dus absoluut bij.

2. Amandelen

Een doosje amandelen in de supermarkt is niet goedkoop. Ga daarom naar de markt en vraag om een portie amandelen voor minder dan een euro. Waarschijnlijk heb je dan nét een handje of genoeg om over je salade te strooien. De amandel is een hele vezelrijke noot, een belangrijke bron van vitaminen en mineralen én een lekkere snack.

3. Havermout

Havermout is waarschijnlijk één van de meest veelzijdige producten die je in je keukenkastje vindt. Wat dacht je van havermoutkoekjes of een lekker warm ontbijt? De gezondheidsvoordelen van havermout liegen er ook niet om: het is vezelrijk waardoor je lang een vol gevoel hebt, het bevat antioxidanten en schijnt zelfs je cholesterol te verlagen. Voor minder dan vijftig cent koop je al een halve kilo havermout. Koopje!

4. Zilvervliesrijst

Kiezen voor zilvervliesrijst in plaats van witte rijst, is altijd een goed idee. In witte rijst zit namelijk maar een fractie van de voedingswaarden. In de volkoren rijstsoort zit een stuk meer (zeventig procent!) vitamine B, magnesium en ijzer.

5. Popcorn

Meer dan mais, olie en een pan heb je niet nodig om popcorn te maken. Als je geen suiker toevoegt en niet te veel zout, is dit een gezondere snack dan chips of koekjes. Pluspunt: popcorn is een bron van vitamine B en ijzer.

6. Bananen

Mmmm bananen, het belangrijkste ingrediënt in bananenbrood. Deze tropische vrucht geeft snel energie en zit vol vitamine C, kalium en vezels. Het schijnt zelfs hét medicijn tegen katers en ochtendmisselijkheid te zijn.

7. Volkorenpasta

Misschien is volkorenpasta eerst wennen omdat het een stevige bite heeft. Door te kiezen voor een volkoren pastasoort, voeg je veel vezels aan je maaltijd toe. Hierdoor zit je een stuk langer vol en grijp je minder snel naar een snack na de maaltijd.

8. Sinaasappels

Naast het favoriete fruitstuk van hoofdredacteur José, zijn sinaasappels een goede bron van vitamine C. Een hele belangrijke vitamine voor je immuunsysteem en voor sterke cellen. Daarnaast speelt het een belangrijke rol bij de opname van ijzer uit voeding.

9. Knoflook

Zó smaakvol en zó goedkoop! Knoflook maakt van iedere simpele maaltijd iets speciaals. Deze plant komt uit de familie van de ui en wordt niet alleen voor de smaak gegeten, maar ook voor de gezondheidsvoordelen. Zo schijnt het infecties te bestrijden en het immuunsysteem te versterken.

10. Gember

Misschien wel het gezondste knolletje van allemaal: gember. Lekker als thee of verwerkt in maaltijden. Gember schijnt de bloedsuikerspiegel in balans te houden en is een bekend huis-tuin-en-keukenmiddeltje tegen misselijkheid.

11. Tomaten in blik

Tomaten in blik horen in je voorraadkast. Een pasta of tomatensoep is hiermee zo gemaakt en potjes en zakjes heb je dan niet meer nodig. Zelfs voor een blik biologische tomatenblokjes ben je minder dan een euro kwijt.

12. Pompoenpitten

Pompoenpitten smaken lekker in een zelfgemaakte granola of over een salade. Ze zijn ook nog eens heel gezond, want deze pitten zijn rijk aan eiwitten en ijzer. Inslaan dus!

13. Broccoli

Broccoli wordt ook wel een superfood genoemd. Terecht, want deze kruisbloemige groente zit vol vitamine C, vitamine K en calcium. Daarnaast kun je met broccoli alle kanten op: van hartige broccolikoekjes tot romige soep.

14. Water

Het is (bijna) gratis, stroomt zo uit de kraan, bevat geen calorieën en is de perfecte dorstlesser. Wat wil je nog meer?