Rauwe boerenkool: een afrader?

  3432

  Op het aanrecht staan de aardappelen klaar (geschild en in een pan), de boerenkool staat in het vergiet ernaast en in de pan ligt een gebraden worst. Hoe simpel kan koken zijn? Mijn man weet dat het vrijdag spitsuur is en maakt het me graag wat makkelijker.

  Dus terwijl ik een woordje scrabbel op de tablet, kook ik de aardappelen en maak er een lekkere puree van. Ik stamp de boerenkool erdoor en speel mijn woord. Tevreden kijk ik naar het aantal punten en roep: “Aan tafel!”“Het is niet zo lekker als anders”, zegt een van de kinderen voorzichtig na de eerste hap. Ik neem ook een hap. Wat is hier misgegaan? O nee hè, hoe dom was ik! Boerenkool is geen andijvie. Boerenkool kook je mee en stamp je er gekookt door. Niet rauw! Foutje.

  Wat zeg je in een tafelsituatie waar je kookwaardigheid als moeder op omvallen staat en dus je kop op het hakblok ligt? “Luister goed naar me, in New York eet iedereen boerenkool rauw. Dat is heel hip, ‘kale’ noemen ze dat”, zeg ik. En dan: “Niemand zegt dit tegen papa.”

  Iedereen kauwt braaf door. Stamppot rauwe boerenkool. Geen aanrader. Om die reden smelt ik er snel kaas overheen en ik kan eerlijk zeggen dat gesmolten kaas alles lekkerder maakt. Na het eten rijden we met zijn allen naar de dansschool, waar een van de kinderen kort moet optreden. Maar die nasmaak – jak. Gelukkig zit er in de dansschool een bar. “Heb je een kop koffie en een glas water? Ik moet namelijk eerst de smaak van mijn eten wegspoelen”, zeg ik bezwerend tegen de vrouw achter de bar. Op fluisterende toon: “We hebben namelijk rauwe boerenkool gegeten.”
  “O, wat goed! Net als Heidi Klum! Merk je al iets?”
  Ik kijk haar verrast aan. Ze vindt me niet dom, ze vindt me hip. Thuis google ik ‘Heidi Klum kale’. “I cut up kale instead of an apple. I love it!”
  Ik kijk naar het restje in de pan. Opeten? Wat zou Heidi doen?

  José Leeuwenkamp
  hoofdredacteur gezondNU