Home Blog O, wat is de zomer toch lekker

O, wat is de zomer toch lekker

0

“Eet echt eten, eet niet te veel, eet vooral planten” het was het mantra van de Amerikaanse filosoof Michael Pollan in zijn boek ‘Echt Eten’. Een klein boekje, alweer negen jaar oud, met een verpletterende heldere boodschap over voeding.

Elke hap als stap

De Amerikaanse filosoof zorgde met zijn boek voor een revolutie in de ideeën over ons dagelijkse eten. Zijn mantra, “Eet echt eten, eet niet te veel, eet vooral planten”, is nog steeds actueel. Er zijn veel boeken over voeding verschenen sindsdien, maar deze circuleert al jaren op mijn bureau en de rest van de redactie. De boodschap van Pollan is nog altijd actueel. In maart kwam ons eigen Nederlandse Voedingscentrum met een update van de Schijf van Vijf dat draait om deze uitgangspunten. Jaren na Pollan, maar soit. Beter ten halve gekeerd dan ten volle gedwaald!

De hang naar puur en echt is logisch. We willen geen tomatensoep die, als je het etiket gelezen hebt, gemaakt lijkt door een heks in een toverketel. Vol gekke ingrediënten die niemand kent en scheppen met zout en ook nog suiker. We willen soep die we snappen. Soep die goed voor ons is.

Lekker Gezond is daarom een statement. Een statement dat gezond eten lékker eten is. Iedereen die wordt geïnterviewd voor dit magazine, alle receptenmakers, columnisten en redacteuren, zijn ‘brothers in arms’. Want lekker én gezond is appeltje-eitje. Wie zijn pannetje tjokvol groenten stopt, creëert de lekkerste multivitamine die je ooit zult proeven.

201646-jose-leeuwenkamp-blog_Kakelvers, kleurrijk, van het seizoen en helemaal zelfgemaakt. Dat zijn de belangrijkste steekwoorden voor de gezondheidsrevolutie in jouw keuken, aldus Lekker Gezond. En nee, gezond eten is niet ingewikkeld. En ook niet duur. En niet vies! Het is, zoals Janny van Heel Holland Bakt zegt vanaf pagina 16: “Lekker is gezond en gezond is lekker.”

José Leeuwenkamp
Hoofdredacteur Lekker Gezond