Home Nieuws Mijn neus liegt niet

Mijn neus liegt niet

0

Een indringende discussie aan de lunchtafel op de redactie van Lekker Gezond: hoe lang na het koken, kun je een gekookt ei nog eten?

Twee dagen geleden was hier een lunch met broodjes en gekookte eitjes. Niet alles ging op en er bleven een paar eieren liggen op het aanrecht. De volgend dag lagen ze er nog en twee dagen daarna ook. En op de derde dag tikte ik een ei open als extraatje bij mijn boterham.

Waar was ik mee bezig?

De paniek sloeg toe bij zeker drie mensen. Waar was ik mee bezig? Die eieren lagen er al dagen! Ik werd misschien wel ziek! Met afschuw keken ze toe hoe ik dat ei at. En ook de rest van de middag werd ik met een schuin oog in de gaten gehouden. Viel ik al om? Rende ik al naar de wc?

Nou, nee.

Hoewel ik nooit op een onbewoond eiland zat waar ik moest overleven, weet ik een ding vrij zeker: als eten goed ruikt, er goed uitziet en je na een kleine smaakproef niets ranzigs proeft, kun je best een gokje wagen. Bij eten moet je je neus volgen. Lekker? Hap! Niet lekker? Stop! Daar is die neus ook voor: om onraad te ruiken. Gebruik hem daar dus ook voor.

Dat je voor lekker eten soms even je hersenen moet uitzetten en de grenzen moet opzoeken, bewijst deze Lekker Gezond. We gaan koken met bloemen, gunnen boekweit een come- back en experimenteren met koude havermout. Je zult versteld staan van wat er allemaal meer mogelijk is als je buiten je vastgeroeste paden kookt.

Eet smakelijk!

José Leeuwenkamp
hoofdredacteur gezondNU

Oh ja, eenmaal weer terug achter mijn bureau zocht ik het toch op: hoe lang is een gekookt ei nog houdbaar en eetbaar? Het ant- woord was luid en duidelijk: vier dagen tot een week. Mijn neus had gelukkig niet gelogen!