Home Nieuws In de puree

In de puree

0

Hier op de redactie van Lekker Gezond is een van de favoriete rubrieken die we schrijven ‘De perfecte …’ Hoe maak je de perfecte quiche, stamppot of boerenkool? En smaken verschillen, heus, maar als je de basis al verprutst, lukt het met die smaak ook niet meer.

Bij ons thuis is de perfecte aardappelpuree een heet hangijzer. Want hij is erg lekker, maar oh, wat kan er veel misgaan. De perfecte puree is luchtig en zacht, maar als je hem verkeerd maakt, spatel je beton naar binnen. Dus: kruimige aardappels, hete melk (heet!), room (geen boter!) en, zo leerden wij van Johannes van Dam, gebruik een pureeknijper. Het nut en de noodzaak van goed stampen of knijpen werden me pas duidelijk toen ik eens puree at die was geblenderd. Ik dacht dat mijn laatste uur geslagen had, omdat mijn keel dichtgelijmd werd.

Perfecte puree, zo simpel, maar waarom gaat het dan toch zo vaak mis? Omdat we eigenwijs zijn en koude melk door de puree plenzen. Niet het verschil kennen tussen kruimige of vastkokende aardappels. Of slordig stampen, waardoor er stukjes in zitten.

Maar kun je perfect koken als smaken verschillen? Dit weekend bladerde ik in de boekhandel door de biografie van Johannes van Dam. Ik ben een fan, al was het maar omdat we allebei pureefan zijn. (“Ik wil niet beweren dat puree je uit een depressie haalt, maar slechte puree is in staat een depressie te veroorzaken”, schreef hij. En zo is dat toch!)

Toch twijfelde ik. Hij beweerde dat perfectie bestond. Het perfecte mes om je vlees te snijden. De perfecte temperatuur van een gerecht. De perfecte combinatie van smaken. Maar in zijn autobiografie las ik hoe depressief hij was. Eenzaam. Hoeveel vijanden hij had. Ik zag een man voor me die alles wist over het perfecte gerecht, maar nooit bij mensen werd uitgenodigd om een vorkje mee te pikken.

Jakkie, hij maakte niet alleen puree, hij zat er ook in. Ineens verloor perfect zijn glans. Zullen we afspreken dat we streven naar perfectie, maar niet uit het oog verliezen waar het echt om gaat bij eten: gewoon eten? Gezellig en zonder gedoe? Afgesproken? Dan nodig ik jullie toch uit door te bladeren naar pagina 40 voor de perfecte pannenkoek!


José Leeuwenkamp
Hoofdredacteur Lekker Gezond

Bestel Lekker Gezond 10 in onze webshop »