Hoe kan ik het beste mijn lichaam reinigen en waar moet ik op letten?

Door twee keer per jaar te ontslakken (het opruimen van opgehoopte afvalstoffen) stimuleren we het opruimen en uitscheiden van overtollige stoffen en maken we het lichaam van binnen weer zuiver.

In het lichaam staan alle organen met elkaar in verbinding. Bij het ontslakken, wordt van de uitscheidingsorganen meer verwacht. Want bij het vrijkomen van veel afvalstoffen, moet het lichaam in staat zijn deze af te voeren.

De uitscheidende organen in ons lichaam zijn:

  • De darmen: een darm vol met onverteerbare resten produceert veel afvalstoffen die irriterend werken op uw darmen en die ons lichaam moe maken. Het is dus van groot belang om de darmen schoon te houden!
  • De nieren: deze zijn de grootste bewakers van onze ‘homeostase’, het zuiver houden van ons bloed. De nieren zorgen ervoor dat de juiste hoeveelheden mineralen uitgescheiden worden, dat overtollig zuur ons lichaam verlaat, dat afvalstoffen uit ons lichaam verdwijnen en zorgt voor de juiste vochtbalans.
  • De lever: de detoxfunctie van de lever berust met name op de verwerking van afvalstoffen. Via de gal (die de lever produceert) en de galblaas komen de afbraakproducten van de afvalstoffen in de dunne darm terecht en deze worden dan via de darmen uitgescheiden.
  • De longen: hun voornaamste functie is de hoeveelheid zuurstof en koolstofdioxide in het lichaam in balans houden. Koolstofdioxide ontstaat bij de verbranding van voedingsstoffen tot lichaamseigen energie. In de longen wordt koolstofdioxide uitgescheiden en zuurstof opgenomen.
  • De huid: dit is een groot orgaan en wordt ook wel de derde nier genoemd, omdat de huid als uitscheidingsorgaan gebruikt wordt wanneer ons lichaam niet in staat is om alle afvalstoffen via de reguliere uitscheidingsorganen (darmen, nieren, lever, longen) uit te scheiden. Huidproblemen kunnen er op wijzen dat een van de andere uitscheidingsorganen niet optimaal werken.

Een goede schoonmaakbeurt vraagt veel van het lichaam. Een goed afgestemd detoxproduct bevat dus tenminste grondstoffen die al bovengenoemde organen ondersteunen in hun functie.

Stoffen waar u aan kunt denken zijn onder andere brandnetel, mariadistel, guldenroede, paardebloem, cat’s claw, pau d’arco, kurkuma, venkel en witte klei.

Tijdens een detoxkuur is het van belang om uw lichaam zoveel mogelijk te ontzien en geen belastende voedingsmiddelen te eten.

Eet en drink wel: voldoende groente en fruit, gekookte rijst en drink 2 liter water per dag. Zelfgemaakte groentesoep is een goede manier om veel groente binnen te krijgen!
Eet en drink niet of nauwelijks: dierlijk vet en geraffineerde koolhydraten (levensmiddelen waar witmeel en veel suikers in zitten) en laat frisdranken, koffie en alcohol achterwege.
En denk aan: lichaamsbeweging! Het is belangrijk de circulatie van vloeistoffen in het lichaam op gang te krijgen, om afvalstoffen goed uit te kunnen scheiden. Probeer tijdens een detoxkuur tenminste een uur per dag in beweging te zijn. Ook wandelen is een goede vorm van lichaamsbeweging.

hooikoorts-genwNaast voldoende bewegen is het ook heel belangrijk om uw lichaam op tijd rust te gunnen. Zorg dat u 8 uur per nacht kunt (door)slapen en zorg dat er regelmaat in uw bedtijden zit.
Het roken van sigaretten tijdens een ontgiftigingskuur is als water naar de zee dragen. Probeer dit echt te vermijden.

Mijn naam is Edith de Jong, ik ben opleidingsmanager bij Gezond en Wel. Ik ben verantwoordelijk voor de G&W Academy, waarvoor ik alle interne trainingen verzorg voor de medewerkers van G&W-gezondheidswinkels.
Ik ben Orthomoleculair diëtist en Mesoloog en heb naast mijn werk bij G&W ook mijn eigen Mesologiepraktijk in het Gooi.

Voor meer informatie: GezondheidsWinkel.nl »